מאת: אורן סעיד
ישנה התאמה חשובה בין האקלים לבין צבע העור, השומרת על הבריאות.
בפרשתנו אנו קוראים, שאהרן ומרים דיברו סרה באישה הכושית שמשה נשא לאישה: "וַתְּדַבֵּר מִרְיָם וְאַהֲרֹן בְּמֹשֶׁה, עַל אֹדוֹת הָאִשָּׁה הַכֻּשִׁית אֲשֶׁר לָקָח: כִּי אִשָּׁה כֻשִׁית לָקָח" (יב, א). מבאר האבן עזרא מי היא 'הָאִשָּׁה הַכֻּשִׁית' ומדוע מכונה כך: "...והישר בעיני שזו הכושית היא צפורה, כי היא מדיינית ומדיינים הם ישמעאלים והם דרים באהלים. וכן כתוב: 'יִרְגְּזוּן יְרִיעוֹת אֶרֶץ מִדְיָן' (חבקוק ג, ז) ובעבור חום השמש אין להם לבן כלל, וצפורה היתה שחורה ודומה לכושית[1]". האבן עזרא מבאר שציפורה, אשתו של משה רבינו, היתה כושית – כהת עור, כי ארץ מוצאה הוא מדיין[2], ובגלל חום השמש השורר שם, האנשים הדרים שם הם כהי עור.
המלנין מופרש מתאים הנקראים מלנוציטים מתוך ויקימדיה |
האקלים, המלנין וצבע העור
קיים קשר הדוק בין צבע העור לבין כמות הקרינה בסביבת המחייה הטבעית. במדינות חמות (כלומר אלה הסמוכות לקו המשווה), יש יותר קרינה על-סגולה מסוג UVB, שאמנם חיונית ליצירת ויטמין D אך מסוכנת מאוד לעור האנושי. במדינות קרות (הסמוכות יותר לקטבים), לעומת זאת, יש הרבה פחות קרינה על-סגולה, כך שהגוף מייצר פחות ויטמין D אך גם חשוף פחות להשפעה המזיקה של הקרינה.
ויטמין D הוא קבוצה של חמש תרכובות שומניות, שממלאות תפקיד חשוב בשמירה על רמות הסידן והזרחן בדם. הגוף האנושי, כאמור, מסוגל לייצר ויטמין D כשהוא נחשף לקרינה העל סגולה מהשמש. עם זאת, חשיפת יתר לקרניים הללו יכולה לגרום לסרטן ולבעיות אחרות. הפתרון לכך הוא חלבון בשם מֶלָנִין – פיגמנט שבולע אור באורכי גל קצרים – כלומר אותן קרניים על-סגולות.
המלנין מצוי בעיקר בעור, אך קיים גם בעיניים ובשיער. המלנין מופרש מתאים באפידרמיס (=שכבת העור החיצונית) הנקראים מֶלָנוֹצִיטִים[3]. במדינות חמות, בגלל שפע הקרינה העל-סגולה הגוף יכול להרשות לעצמו לוותר על חלק ניכר מהקרינה ולכן המלנוציטים שבעור מייצרים כמויות גבוהות של מלנין, שבאות לידי ביטוי בעור כהה, עיניים כהות ושיער כהה. כך הוא מגן על עצמו מההשפעות המזיקות של הקרינה.
במדינות קרות, לעומת זאת, רמות הקרינה הרבה יותר נמוכות ולכן הנזק הצפוי להיגרם לעור בעת חשיפה לשמש נמוך יחסית. מצד שני, בגלל רמת הקרינה הנמוכה הגוף מייצר פחות ויטמין D. כדי לאזן בין שתי המגמות הללו הגוף מפחית באופן משמעותי את ייצור המלנין, דבר שבא לידי ביטוי בצבע עור ובצבעי עיניים ושיער בהירים יותר[4].
אנו רואים כאן את ההתאמה החשובה בין האקלים לבין צבע העור, השומרת על הבריאות[5]. התאמה זו מוזכרת בפירוש המלבי"ם, המבאר מה נצטוו המרגלים, ששלח משה רבינו לארץ ישראל, לבדוק שם: "וראיתם את הארץ - שהוא לראות טבע האקלים ואוירו לעניין החיים והבריאות, וזה ישוער בהשקף על הארץ בצירוף יושביה, כי ידוע שיש ארץ שאוירה טוב לפני אנשים גיבורים ולא לפני אנשים חלושי מזג, למשל מדינת אפריקא יתקיימו בה הכושים שמזגם חם וינזקו בה הלבנים שמזגם רך ואין יכולים לסבול החום הגדול..." (במדבר יג, יח).
סרטן העור וצבע העור
סרטן העור נפוץ היום יותר מאשר בעבר, בשל תוחלת החיים הגבוהה יותר של אנשים, שגורמת לחשיפה מרובה יותר לשמש. אנשים שעובדים בחוץ חשופים הרבה יותר לקרינת השמש ונמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן העור. לאנשים בהירי עור, במיוחד אדומי שיער וזהובי שיער, יש נטייה מוגברת לחלות בסרטן העור, מאחר ובעורם יש מעט מלנין, שמעבר לגוון שהוא נותן לעור, הוא גם מייצר הגנה מסוימת מפני קרינת השמש[6].
הגוף האנושי, כאמור, מסוגל לייצר ויטמין D כשהוא נחשף לקרינה העל סגולה מהשמש. כאמור, חשיפה לקרינת השמש יוצרת נזקים לעור ומגדילה את הסכנה לפתח סרטן עור, במיוחד אצל אנשים בעלי עור בהיר. לכן ממליצים לצרוך ויטמין D מתוספי מזון ולא מחשיפה לשמש[7].
[1] וכן פירש "רבינו בחיי": "על אודות האשה הכושית - היא צפורה שהיא מדינית, ומדינים הם ישמעאלים והם דרים באהלים, כדכתיב (חבקוק ג) ירגזו יריעות ארץ מדין, ואין ביניהם לבן מפני תוקף חמימות השמש" (במדבר יב, א).
[2] לזיהוי ארץ מדין, ראה במאמר "ארץ מדין", פרשת פנחס, בבלוג זה.
[3] המכלול- האנצ' היהודית בערך "מלנין".
[4] "אבולוציה של צבע העור", ד"ר ארז גרטי, פברואר 2011, באתר מכון דוידזון – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע.
[5] ראה גם במאמר "האקלים והבריאות" בפרשת שלח, בבלוג זה.
[6] "מלנומה וסרטן העור", באתר האגודה למלחמה בסרטן.
[7]
"הוויטמין של השמש", ד"ר שקד אשכנזי, יולי 2017, באתר
מכון דוידזון – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע.
© כל הזכויות שמורות למחבר
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה