מאת: אורן סעיד
המדרש מציין שעץ פולט קול כאשר כורתים אותו. על פי מחקרים מדעיים, צמחים משמיעים קול, בפרט כאשר הם במצוקה.
בפרשתנו אנו קוראים על איסור כריתת עץ מאכל בזמן מלחמה, עת מטילים מצור על עיר האויב[1]: "כִּי תָצוּר אֶל עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ, לֹא תַשְׁחִית אֶת עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת: כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה, לָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר. רַק עֵץ אֲשֶׁר תֵּדַע, כִּי לֹא עֵץ מַאֲכָל הוּא אֹתוֹ תַשְׁחִית וְכָרָתָּ; וּבָנִיתָ מָצוֹר עַל הָעִיר אֲשֶׁר הִוא עֹשָׂה עִמְּךָ מִלְחָמָה עַד רִדְתָּהּ" (כ, יט-כ). מבואר בתלמוד בבלי (בבא קמא צא, ב), שהשחתה הנעשית לצורך שימוש יעיל יותר בעץ מותרת, ואינה בכלל איסור 'בל תשחית'[2].
ב"פרקי רבי אליעזר" נאמר, שעץ פרי משמיע קול בשעה שכורתים אותו: "בשעה שכורתין את עץ האילן שהוא עושה פרי, הקול יוצא מסוף העולם ועד סופו ואין הקול נשמע" (פרק לד).
האם צמחים משמיעים קולות?
נר-הלילה החופי. יוצר: Ariesaada מתוך ויקימדיה |
חוקרים באוניברסיטת תל אביב הצליחו לראשונה בעולם, להקליט ולנתח קולות ברורים המושמעים על ידי צמחים, בתדרים גבוהים שהאוזן האנושית אינה מסוגלת לקלוט.
החוקרים הכניסו את הצמחים לקופסה אקוסטית במרתף מבודד ונטול רעשי רקע, ולצידם, במרחק של כ-10 ס"מ, הציבו מיקרופונים אולטרה-סוניים שקולטים צלילים בתדרים שבין 80-40 קילוהרץ (אוזן של אדם בוגר קולטת עד כ-16 קילוהרץ). הממצאים היו מרתקים: צמחים שלא היו במצוקה השמיעו בערך צליל אחד בשעה, ואילו הצמחים שיובשו או נחתכו השמיעו בממוצע עשרות צלילים בשעה.
החוקרים מצאו, שצמחים משמיעים קולות בעיקר כשהם נמצאים במצוקה, ולכל צמח ולכל סוג של מצוקה יש צליל אופייני הניתן לזיהוי. קולות הצמחים נשמעים כמעין קליקים, כמו פופקורן, בווליום דומה לדיבור אנושי אבל בתדרים שמעל טווח השמיעה האנושי, והם עשויים להיקלט על ידי בעלי חיים שונים, כמו עטלפים, עכברים וחרקים. ככל הנראה, שדה אידיאלי של פרחים יכול להיות מקום רועש למדי, רק שאנחנו לא שומעים את הקולות[3].
צמחים פולטים גלי קול, בקצה התחתון של טווח תדירויות הקול, בין 10-240 הרץ (אוזן האדם יכולה לשמוע החל מתדירות 20 הרץ) וכן בטווח תדירויות הקול העל-שמעיים (אולטרא סאונד), שאוזן האדם אינה חשה בהם, בטווח בין 20 ל-300 קילו-הרץ. במהלך השנים האחרונות, פליטות אקוסטיות אלו, נמדדו ותוארו מספר פעמים. המכניקה של איך צמחים מפיקים צלילים עדיין לא ידועה. אחת ההשערות היא, שצמחים מפיקים קול כתוצאה מתנועה פעילה של אברונים מסוימים בתוך התא. תנועה זו גורמת לגל רטט, המועבר כגלי קול לתאים השכנים[4].
האם צמחים שומעים קולות?
קבוצת חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב מצאה, שריכוז הסוכר בצוף של פרח נר הלילה (Oenothera drummondii) עולה כאשר הוא "שומע" דבורה מתקרבת. החוקרים מצאו, שעלי הכותרת של פרחי נר הלילה רוטטים כאשר משמיעים להם הקלטה של צלילי דבורה.
כאשר איכות המזון או כמותו גבוהה יותר, ישנו סיכוי גבוה יותר שמאביק, דבורה במקרה הזה, יאריך את ביקורו בפרח או יחזור לפרח מסוג דומה בעתיד הקרוב. על ידי העלאת ריכוז הסוכר בצוף, אם כך, הפרח יכול לפתות דבורים ומאביקים אחרים, וכך להגדיל את סיכויי ההאבקה שלו ואת סיכוייו להתרבות[5].
כמו כן, ידוע על צמחים בעלי מנגנוני הגנה כימיים, המופעלים כתוצאה מתנודות בעלים, שמתחוללות כאשר חרקים לועסים אותם[6].
[1] הרמב"ן מציין, על פי חז"ל (בבא קמא צא, ב), שמותר לכרות עץ לצורך המצור, אלא שיש להשתמש בעצי סרק קודם לעצי מאכל, והאיסור הוא לעשות זאת דרך השחתה ושלא לצורך המצור: "...פירוש הפרשה לדעתם, שהזהירה תורה לא תשחית את עצה לכרות אותם דרך השחתה שלא לצורך המצור, כמנהג המחנות" (שם). לפי זה, ברור שהאיסור להשחית עצי מאכל, הוא בעת מלחמה, וכל שכן בעתות שלום.
[2] הרא"ש מרחיב את ההיתר אף במקום שהתועלת בקציצת העץ אינה בגוף העץ: "אם היה מעולה בדמים מותר... וכן אם היה צריך למקומו נראה דמותר" (רא"ש מסכת בבא קמא פרק ח סימן טו).
[3] "פריצת דרך עולמית קובעת: צמחים משמיעים קולות", אתר אונ' תל אביב, מרץ 2023.
[4] “Green symphonies: a call for studies on acoustic communication in plants” by Gagliano M., Behav Ecol. 2013 Jul-Aug; 24(4): 789–796.
[5] "פרחים קשובים", יפתח דיבון, אוגוסט 2019. המאמר המקוון באתר מכון דוידזון - הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע.
[6] “Plants respond to leaf vibrations caused by insect herbivore chewing” by Appel HM and Cocroft RB, Oecologia. 2014; 175(4): 1257–1266.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה