מאת: אורן סעיד
הדיבר השני אוסר לעבוד לתמונות הנמצאות בשמים. הפרשנים מבארים, שהכוונה לקבוצות הכוכבים.
נאמר בפרשתנו בעשרת הדברות: "לֹא תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל וְכָל תְּמוּנָה אֲשֶׁר בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל, וַאֲשֶׁר בָּאָרֶץ מִתָּחַת וַאֲשֶׁר בַּמַּיִם מִתַּחַת לָאָרֶץ" (כ, ד). מהם ה"תמונות" שנמצאות בשמים שהתורה מצווה לא לעבוד להם?
רש"י מבאר: "וכל תמונה - תמונת כל דבר אשר בשמים"; והכוונה לקבוצות הכוכבים הנמצאים בשמים, כפי שמפרש רבי אליהו מזרחי את רש"י: "שאין תמונה בשמים, אלא בדבר אשר בשמים, שפעם יהיה חיבורן כדמות בהמות בעלי חיים כגון: טלה או שור וכיוצא בזה או כדמות ספינה או משולש או מרובע וכיוצא בזה (שם)". באופן דומה מבאר האבן עזרא ומציין את מספר ה"תמונות" שבשמים: " ממעל - שהם למעלה על הארץ מכל צד ; ואין תמונות בשמים רק שמונה וארבעים צורות . וחכמי הצורות עושים דברים אשר לא כן ומעשיהם קרובים לעבודה זרה" (כ, ד; השווה אבן עזרא לדברים ד, טז). האבן עזרא מבאר שהכוונה לצורות של 48 קבוצות הכוכבים שרואים בשמים. אלו הן 48 הקבוצות שתלמי כלל בספרו "אלמגסט" סביב שנת 150 לספירה. 48 קבוצות הכוכבים מכונים גם "מ"ח (=48) צורות הגלגל".
משולש - אחת מ-48 קבוצות הכוכבים המקוריות של תלמי. יוצר: Till Credner מתוך ויקימדיה |
האבן עזרא מונה את כל 48 הצורות בספרו "ראשית חכמה" בסגנון מיוחד בקריאת שמותיהן:
12 המזלות המפורסמים - במישור המילקה [1] [=משטח מישורי דימיוני, שמכיל את מסלולו של כדור הארץ סביב השמש].
הדרומיות למישור המילקה (אלו הנראות לצד דרום של השמים), הן חמש עשרה : ארי הים, הכלב הגבור, הנהר, הארנבת, הכלב הגדול, הכלב הקטן, הספינה, החיה, הכוס, העורב, נושאת האריה (חציה צורת אדם וחציה צורת סוס), הנמר, המחתה, הנזר, הדג הדרומי.
הצפוניות למישור המילקה הנראים לכיוון צפון השמים , הן עשרים ואחת: עש ובניה, הדב הגדול, התנין, בעלת הלהב, הכלב הנובח, הנזר השמאלי, ההולך על ארכבותיו, הנשר הנופל, התרנגולת, היושבת על הכיסא, הנושא את ראש השטן, הרועה אשר בידו הרסן, עוצרת החיה, החיה, השטן, הנשר המעופף, דג הים, ראש הסוס, הסוס בעל הכנפים, האשה שלא היה לה בעל, המשולש [2].
קבוצת כוכבים ("קונסטלציה" בלעז) היא אוסף של כוכבים שבמבט מכדור הארץ נראים קרובים זה לזה על כיפת השמיים. כמעט בכל המקרים הקרבה בין כוכבי הקבוצה היא אופטית בלבד: המרחקים האמתיים של כוכבי כל קבוצה מכדור הארץ, וזה מזה, הם עצומים, ואין ביניהם כל קשר פיזי, אך על כיפת השמים בלילה הם נראים סמוכים זה לזה.
מבין 48 הקבוצות שנכללו בספר "אלמגסט" קיימות היום 47, הקבוצה החסרה היא הספינה ארגו שפורקה לארבע קבוצות נפרדות במאה ה-18.
כיום, האיגוד האסטרונומי הבינלאומי (ה-IAU) מחלק את השמיים ל-88 קבוצות כוכבים בעלות גבולות מוגדרים, כך שכל "נקודה" על כיפת השמים שייכת לקבוצת כוכבים אחת [3]. אין תמה על כך, בכך שהיום מכירים האסטרונומים ב-88 קבוצות כוכבים, לעומת 48 קבוצות שהיו מוכרים בימיהם של היוונים הקדמונים; שכן היוונים, שהיו יורדי ים, לא הרחיקו שוט, ולכן הכוכבים שהכירו הם אלה הנראים בשמי ים התיכון בלבד. הם אינם כוללים את אותן קבוצות הנראות לצופה בשמים בחצי הדרומי של כדור הארץ. קבוצות כוכבים הנצפות מן החצי הדרומי הוכנסו לאטלסי האסטרונומים רק במאה ה-15, עם מסעותיהם של מגלן, קולומבוס ובני-זמנם [4]. האבן עזרא התייחס לידע האסטרונומי שהיה מקובל בתקופתו.
[1] על מישור המילקה, ראה במאמר "המבול ונטיית ציר הארץ", בפרשת נח.
[2] על פי ויקיפדיה בערך "מ"ח צורות הגלגל". ראה בספר "ראשית חכמה", מאת אברהם אבן עזרא, שער הראשון, עמ' ט-יא; הוצאת מאיר בן יצחק בקאל, בשנת תשל"ג.
[3] מתוך ויקיפדיה בערך "קבוצת כוכבים".
[4] על פי "היקום – יסודות האסטרופיסיקה", מאת מאיר מידב, עמ' 21, הוצאת האוניברסיטה הפתוחה בישראל, 2000.
© כל הזכויות שמורות למחבר
שלום,
השבמחקהאם רואים את קבוצות הכוכבים במהלך כל השנה
או שיש תקופות שרואים חלקית או קבוצות כוכבים אחרות?
אשמח למענה
מעניין מאוד! חזק וברוך
השבמחקמראה הכוכבים בשמים תלוי המיקום שלך על פני כדור הארץ מסתובב. צופים הנמצאים בקטבים רואים רק את מחצית הכוכבים בשמים. צופים בקו המשווה רואים את כל הכוכבים מדי שנה. כוכב מסוים זורח בכל לילה קצת מוקדם יותר מבלילה שקדם לו. כל קבוצת הכוכבים חולפת בשמי הלילה פעם אחת בכל מחזור של עונות השנה. תופעה זו נובעה מהתנועה השנתית של כדור הארץ סביב השמש. במהלך כל עונה, כוכבים שונים מופיעים בשמי הערב. לדוגמה, הברבור (Cygnus ) מגיע לרום השמים בקיץ, אוריון הצייד מופיע בסוף הסתיו. לאחר שנה שלמה, חוזרות אותן קבוצות כוכבים להופיע בשמי הערב. הכוכבים חוזרים בכל עונה, נחמד לפגוש אותם כמו חברים ותיקים מדי שנה בשנה.
השבמחקלהרחבה ראה באתר "פרחי מדע"
http://www.aastro.net/2-4-%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%A6%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%95%D7%9B%D7%91%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%A0%D7%94/