החופש של ציפור דרור

 מאת: אורן סעיד

משמעות המילה "דרור" בעברית, היא חופש. הפרשנים ביארו בדרכים שונות, את הקשר בין ציפור הדרור לחופש.

בפרשתנו אנו קוראים על מצוות היובל, החלה בשנת היובל אחת לחמישים שנה - שנה המבשרת על שיבת הקרקעות לבעליהן המקוריים, ולשחרור העבדים העבריים לבתיהם: "וְקִדַּשְׁתֶּם אֵת שְׁנַת הַחֲמִשִּׁים שָׁנָה וּקְרָאתֶם דְּרוֹר בָּאָרֶץ לְכָל ישְׁבֶיהָ יוֹבֵל הִוא תִּהְיֶה לָכֶם וְשַׁבְתֶּם אִישׁ אֶל אֲחֻזָּתוֹ וְאִישׁ אֶל מִשְׁפַּחְתּוֹ תָּשֻׁבוּ" (כה, י).

מבאר האבן עזרא מה משמעות המילה 'דְּרוֹר': "דרור - ידועה שהוא כמו: חפשי, ו'כַּדְּרוֹר לָעוּף' (משלי כו, ב), עוף קטן מנגן כשהוא ברשותו ואם הוא ברשות אדם לא יאכל עד שימות[1]" (שם).  האבן עזרא מבאר, שמשמעות המילה "דרור" בעברית, היא חופש, כמו צפור הדרור, שקשה מאוד לגדל אותה בכלובים. למרות שגידולה קשה בכלוב, דרורי בית הוחזקו כחיות מחמד פעמים רבות בהיסטוריה[2]. כיום ניתן לגדל את ציפורי דרור הבית בשבי. יתכן שבימי קדם, לא ידעו  שגוזלי הדרור אוכלים רק חרקים כדוגמת עכבישים או כנימות, ולכן לא הצליחו לגדל כראוי את הדרור בשבי. חרקים הם מזון חיוני עבור הדרורים בעיקר באביב ובקיץ שאז הם מאכילים את הגוזלים שלהם בחרקים. כמות מעטה מידי של חרקים עשויה לגרום לגוזלי הדרור לא להתפתח ולא לגדול כראוי. באופן דומה, מדענים סבורים, שהירידה בתפוצת דרור הבית, נובעת מכשל באספקת המזון של חרקים לגוזלי הדרור הצעירים[3].

ציפור דרור הבית - אינה מקבלת מרות.
יוצר: Milvus.
מתוך ויקימדיה

זיהויו של הדרור נתון למחלוקת בין המפרשים והחוקרים; הדעות העיקריות הן: דרור (Passer) או סנונית. ד"ר משה רענן מוכיח[4],  שהזיהוי של הדרור עם דרור הבית (Passer domesticus biblicus) - הקרוי בימינו "דרור", הוא הסביר ביותר לאור מאפייני הדרור המופיעים במקורות חז"ל. במאמר זה אתמקד במאפיינים של ציפור הדרור כציפור המסמלת חופש - 'דְּרוֹר'.

חפשי בין בני אדם

רש"י מבאר מה משמעות המילה 'דְּרוֹר': "אמר רבי יהודה, מהו לשון דרור, כמדייר בי דיירא  וכו', שדר בכל מקום שהוא רוצה ואינו ברשות אחרים" (שם). רש"י מבאר, על פי דעת רבי יהודה בתלמוד בבלי במסכת ראש השנה (ט, ב), שמשמעות המילה 'דְּרוֹר', היא שאדם יכול לגור היכן שהוא רוצה ואף אחד לא מאלץ אותו לגור במקום שאיננו חפץ בו.

בתלמוד בבלי מסכת שבת (קו, ב) נאמר על ציפור הדרור, שמה שמאפיין אותה הוא שאין אצלה הבדל אם היא נמצאת בבית או בשדה, בכל מקום היא מרגישה בבית "למה נקרא שמה צפור דרור - מפני שדרה בבית כבשדה" (שם).

הרד"ק על הפסוק "גַּם־צִפּוֹר מָצְאָה בַיִת וּדְרוֹר קֵן לָהּ" (פד, ד) מבאר: "ודרור - ידוע, שמנהגו לקנן בבתים לעולם; לפיכך נקרא 'דרור' , שהוא חפשי בין בני אדם, שמקנן בבתיהם" (שם). באופן דומה, האבן עזרא על  הפסוק במשלי "כַּצִּפּוֹר לָנוּד כַּדְּרוֹר לָעוּף" (משלי כו, ב) מבאר: "כצפור - ...והזכיר הצפור והדרור, כי הם דרות בבתים עם בני אדם וצריכין לנוד מהרה ממקום למקום מפני העוברים והשבים" (משלי, שם).

דרור הבית (Passer domesticus) זו הציפור השכיחה והנפוצה ביותר באזורים מיושבים בארץ ובעולם.   לדרור קולות פשוטים ולא מוסיקליים, בעיקר קריאות שונות. ציפור דרור הבית אכן חיה בבית ולידו, כפי שמעיד עליה שמה. היא מאפשרת לאדם להתקרב אליה לטווח קרוב יותר ממרבית הציפורים האחרות[5].  

הדרור הוא ציפור המלווה את האדם באופן צמוד עד כדי כך שבמחקרים ארכיאולוגיים משתמשים בשרידי דרורים (ושרידי עכבר הבית) כסמן (אינדיקטור) לנקודות התיישבות קבועות בניגוד לתחנות חנייה של חברות נוודים. הוא משגשג בשכנות לאדם תוך שהוא מנצל את הסביבה האנושית כמקום קינון ומסתור וכמקור מזון ומסיבה זו, הקשר לאדם התחיל רק עם התפתחות גידול התבואה.

אינה מקבלת מרות

לגבי הדרור נפסק, כי אפילו לאחר אטימת כל פתחי הבית, אין עוברים על איסור צידתו מהתורה (אלא רק מדרבנן), והטעם כותב המשנה ברורה (אורח חיים שטז, א, סימן קטן א): "שטבעו של הציפור דרור שאינו מקבל מרות ודר בבית כבשדה, שנשמט מזווית לזווית ואינם יכולים לתפסו". טעם זה הוא על פי דברי התלמוד בבלי מסכת שבת: "אמר רבה בר רב הונא: הכא בצפור דרור עסקינן לפי שאינה מקבלת מרות..." (קו, ב) ומבאר רש"י שהכוונה היא, שקשה ללכוד את הדרור: "בצפור דרור - ...נשמטת מזווית לזווית" (שם).

לכידתם של דרורי הבית קשה בשל ערנותם ויכולתם ללמוד מהר כיצד להימנע ממלכודות שונות. למרות זאת,  באזורים רבים בעולם מתמעטים הדרורים; כי  ציפור הדרור גורמת נזקים לגידולים חקלאיים. היא מנקרת פרי כמו ענבים ואוספת ביעילות זרעים מהקרקע. בארצות רבות (לרבות אוסטרליה וארצות הברית) דרורי הבית מוגדרים כמין פולש מזיק ביותר, ונעשים שם מאמצים כבירים להדביר אותם ולצמצם את אוכלוסיותיהם בצורות שונות. באזורים רבים בעולם הוכרז מאז 2010 בכל העולם על "יום הדרור העולמי". באזורים מסוימים, כמו באנגליה ואצלנו, נעשים סקרים האומדים את מספריהם ונבנות עבורם תיבות קינון[6].

למרות החיים המשותפים של הדרור עם האדם,  הוא אינו ניתן לביות או לאילוף.  תכונות אלו של הדרור, שאינו ניתנת לביות וגם חי בקרבת בני אדם,  ויכולתו ללמוד מהר כיצד להימנע ממלכודות שונות, מתאימות לציפור הדרור שפירושו חופש.


[1] בתהלים מפרש האבן עזרא: "ודרור - שם עוף מנגן אולי נקרא כן בעבור שאין מנהגו לנגן כל זמן שאיננו חפשי, וזה העוף ידוע הוא בספרד" (פד, ד).

[2] ויקיפדיה האנגלית בערך "House sparrow" (=דרור הבית).

[3],"Investigating the Causes of the Decline of the Urban House Sparrow Population in Britan"

Kate E. Vincent (BSc.), Montfort University, 2005

[4] "משל לאדם שמסר צפור דרור לעבדו – דרור הבית", ד"ר משה רענן, מנחות (צט, ב), פורטל הדף היומי.

ראה גם מאמר בפרשת מצורע "ציפור דרור והמצורע" בבלוג זה.

[5] "דרור הבית", ד"ר נח רוטרי, בספריה הוירטואלית של מטח.

[6] "דרור הבית: לחופש נולד", ד"ר חיים מויאל, טבע הדברים, אפריל 2017.


© כל הזכויות שמורות למחבר

תגובה 1:

  1. מעניין מאוד!! תודה לעורך המסור שמחכים אותנו כל שבוע

    השבמחק

UA-41653976-1