מאת: אורן סעיד
כיום אנו יודעים, שרעידת אדמה נגרמת מחיכוך בין שני לוחות טקטוניים ולא כפי שסברו פילוסופי יוון - מלחץ של אדים ורוחות או מים הכלואים בחלל התת קרקעי.
בפרשתנו מתואר מעמד מתן התורה על הר סיני. הר סיני מתואר כך: "וְהַר סִינַי, עָשַׁן כֻּלּוֹ, מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו ה' בָּאֵשׁ; וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן, וַיֶּחֱרַד כָּל הָהָר מְאֹד" (שמות יט, יח). המלבי"ם מבאר מדוע 'חרד' הר סיני: "...ויחרד כל ההר מאד, שהיה רעש הארץ של ההר, ומודיע שהיה בזה ענין שלמעלה מן הטבע, שידון שהרעש בא ע"י אדים ועשנים הנעצרים בבטן האדמה, שאין להם מקום לצאת ותגעש ותרעש הארץ ממקומה, אבל שימצא העשן והאדים מקום לצאת ויעלו עשן מתוך הארץ יופסק הרעש, ופה הגם שעלה עשן מן ההר, בכל זאת חרד ההר ונרעש ממקומו" (שם). המלבי"ם מציין, שלמרות שרעידות אדמה נגרמות בשל גזים הכלואים באדמה, שאינם יכולים לצאת, במעמד הר סיני, למרות שהגזים השתחררו דרך ההר "וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן" (שם), בכל זאת ההר רעד, כמו ברעידת אדמה.
דברים דומים כותב האברבנאל: "ויעל עשנו כעשן הכבשן ויחרד כל ההר מאד - כי הנה התבאר בטבעיות, שסבת רעש הארץ הם רוחות עבים ועשנים נכנסים בבטן האדמה, וכאשר לא ימצאו נקבים ומקומות לצאת תרעש הארץ מפני האד הנעצר שמה. אבל בהר סיני לא היה הדבר כן, כי היה יוצא עשן והרוח מתחת הארץ רב ועב כעשן הכבשן, ועם כל היציאה המופלגת ההיא חרד כל ההר מאד. והוא המורה כי מה' היתה זאת היא נפלאת בעינינו" (שמות יט, טז-יט). מה גורם לרעידות אדמה?
רעידת אדמה,
בית גריי היל בהר הצופים, 1927 מתוך ויקימדיה |
דעת פילוסופי יוון
הפילוסוף היווני דֵמוֹקְרִיטוּס (460 – 370 לפני הספירה) סבר, שכדור הארץ מלא במים וכאשר מוסיפים לזה כמות של מי גשמים נוצרת רעידת אדמה. דמוקריטוס חשב, שהחללים התת-קרקעיים, אינם מסוגלים לספוג עודפי מים, ולכן האדמה רועדת. כאשר האדמה מתייבשת, היא שואבת את המים מהחלקים המלאים יותר אל החלקים הריקים יותר, והזרימה של המים כשהם משנים את מקומם גורמת לרעידת האדמה.
אריסטו הפריך את הרעיונות שהוצעו על ידי פילוסופים קודמים כמו דמוקריטוס, והציע שהסיבה לרעידות אדמה בכדור הארץ, היא רוחות הכלואות בחלל הפנימי שלו, כשהן מנסות לברוח החוצה. אריסטו סבר, שכדור הארץ יבש בפני עצמו, אך מכיל לחות רבה בגלל הגשם. השמש מחממת את האדמה הלחה, וכתוצאה מהחום הלחות מתאדה ואידי המים הופכים לרוח. אם הרוח הזו זורמת פנימה היא גורמת לרעידת אדמה. לטענת אריסטו, לרוח יש את המניע החזק ביותר - חזק יותר מאדמה ומים, שכן היא יכולה לקבל את המהירות הגדולה ביותר, ולפיכך את הדחף העוצמתי ביותר[1].
טקטוניקת הלוחות
כיום אנו יודעים, שרעידת אדמה נגרמת מחיכוך בין שני לוחות טקטוניים[2]. כדור הארץ מורכב מארבע שכבות עיקריות: ליבה פנימית וחיצונית, שמצבן מוצק, מעטפת מַגְמָה נוזלית וקרום. הקרום מורכב מלוחות שצפים על פני המגמה הנוזלית ונעים בהתאם לכיוון זרימתה. רוב רעידות האדמה מתרחשות באזורים הנמצאים על קו התפר בין שני לוחות[3].
תאוריית טקטוניקת הלוחות רווחה החל מהמאה העשרים. המלבי"ם והאברבנאל, סברו, לפי הידע המדעי שרווח בתקופתם, שרעידות האדמה נגרמות בשל האדים והרוחות הכלואות באדמה, כפי שהסביר אריסטו.
חיזוי רעידות אדמה
למרות מאמצי מחקר ברחבי העולם לא נמצאה עדיין שיטה המאפשרת חיזוי אמין של רעידת אדמה. השיטות הקיימות כיום מתבססות, בין היתר, על מדידות פעילות סיסמית, ניתוחים גיאודטיים[4], התנהגות מי התהום, שחרור גז ראדון, שינויים בשדה האלקטרו-מגנטי והתנהגות בעלי חיים. כאמור, אף אחת משיטות אלו לא הביאה ליצירת מודל חיזוי אמין[5].
הַזְּוָעוֹת - רעידות אדמה
המשנה במסכת ברכות (נד, א) מלמדת מהי הברכה שמברכים על רעידת אדמה: "עַל הַזִּיקִין (כוכבי שביט) וְעַל הַזְּוָעוֹת (רעידות אדמה) וְעַל הַבְּרָקִים, וְעַל הָרְעָמִים, וְעַל הָרוּחוֹת, אוֹמֵר: 'בָּרוּךְ שֶׁכֹּחוֹ מָלֵא עוֹלָם' ". בתלמוד בבלי מסכת ברכות, אביי מציין שמוסיפים גם את הברכה [6]"בָּרוּךְ עוֹשֵׂה מַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית" (נט, א).
בתלמוד בבלי מסכת ברכות (נט, א), מובאים מספר דעות למהות רעידות האדמה על פי חז"ל: רב קטינא סבור, שהסיבה לרעידת האדמה, מפני שהקדוש ברוך הוא סופק כפיו, כלומר, מכה כף לכף מתוך צער; ור' נתן אומר: סיבת רעש האדמה היא מפני שהקדוש ברוך הוא מתאנח על צרת ישראל; וחכמים אומרים: סיבת הרעש היא, לפי שהקדוש ברוך הוא בועט ברקיע, ומתוך כך נשמע הקול, ; ורב אחא בר יעקב אמר: סיבת הרעש היא, שהקדוש ברוך הוא דוחק את רגליו מתחת לכסא הכבוד והעולם מזדעזע.
חז"ל ציינו את הסיבה הרוחנית והפנימית לרעידת האדמה ולא התכוונו לתת הסבר טבעי או מדעי לתופעה. גם אם אנו מבינים את התהליך הטבעי מבחינה מדעית של יצירת רעידת האדמה, העיתוי, המקום והעוצמה של רעידת האדמה נקבעים ע"י בורא העולם, הקב"ה.
[1] Paul Lettinck, Chapter Seven,Brill, 1999 ,"Aristotle's Meteorology and its Reception in the Arab World"
"greek seimology", Christofer L. Liner, university of tulsa, 1997, page 94.
[2] ראה גם במאמר "הפה של האדמה", פרשת קרח, בבלוג זה.
[3] "איך נוצרת רעידת אדמה?", ד"ר אז גרטי, 2011, מכון דוידזון – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע.
[4] מדידה של מיקום נקודות והקיבוע שלהן בשטח מסומן ומוגדר מראש.
[5] המרכז למיפוי ישראל, היערכות לרעידות אדמה, שאלות ותשובות.
[6] להלכה הברכה היא: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם עושה מעשה בראשית. או אם ירצה יכול לברך במקום זה ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שכוחו וגבורתו מלא עולם (שלחן ערוך אורח חיים סימן רכז סעיף א).
© כל הזכויות שמורות למחבר
מעניין מאוד וגם מאוד אקטואלי בעקבוד הרעידה בטורקיה. תודה.
השבמחק