מאת: אורן סעיד
הרמב"ן מציין, שכאשר ה' מברך את המאכלים והמשקאות של בני ישראל, אז זה מועיל לבריאות ולפוריות של בני ישראל.
בפרשתנו אנו קוראים על הברכה שמברך ה' את בני ישראל אם ישמרו את המצוות: "...וּבֵרַךְ אֶת לַחְמְךָ וְאֶת מֵימֶיךָ; וַהֲסִרֹתִי מַחֲלָה מִקִּרְבֶּךָ; לֹא תִהְיֶה מְשַׁכֵּלָה וַעֲקָרָה בְּאַרְצֶךָ". (כג, כה-כו). מבאר הרמב"ן את הקשר בין תחילת הפסוק – "וּבֵרַךְ אֶת לַחְמְךָ וְאֶת מֵימֶיךָ" להמשך הפסוק הנוכחי והפסוק הבא אחריו: "והסירותי מחלה מקרבך - כלומר שאסיר בהם מחלה מקרבך, שיהיו המאכלים והמשקים טובים ובריאים לא יולידו מחלה אבל ירפאו ממנה. ואמר עוד שלא תהיה - בהם אשה משכלה - ברחם משכיל, ולא עקרה ברחם ושדים צומקים, כי בהיות המאכלים והמשקים והאוויר מבורכים יהיו הגופים בריאים, ואברי הזרע נכונים לעשות מעשיהם כהוגן. והזכיר הנקבות, כי בהן ימצא השכול והעקור יותר מן הזכרים. ויתכן שיהיו הזכרים בכלל והסירותי מחלה מקרבך, כי העקור מחלה בגופים, ועם האנשים ידבר מן הסתם, ואחר כך הזכיר הנשים כמו שאמר לא יהיה בך עקר ועקרה (דברים ז, יד) " (שם). מדברי הרמב"ן אנו למדים:
א. כאשר המאכלים והמשקים טובים והאוויר נקי, אזי הם מגנים עליו מפני מחלות וגוף האדם בריא.
ב. כאשר המאכלים והמשקים טובים והאוויר נקי, הם משפיעים לטובה על מערכת הרבייה של האדם. לכן אשה לא תפיל את פרי בטנה ("מְשַׁכֵּלָה") ואשה לא תהיה עקרה. הרמב"ן מוסיף ומציין שברכה זו מתייחסת הן לזכרים והן לנקבות.
עץ תמר עמוס בפרי בשל (בתמונה זן חיאני) . יעיל ביותר לעיכוב התפתחות מחלות לב וכלי דם מתוך ויקיפדיה |
תזונה נכונה ובריאות
על הקשר בין תזונה נכונה ובריאות עמד כבר הרמב"ם: "רוב החולאים הבאים על האדם, אינן אלא מפני מאכלים רעים, או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה, אפילו ממאכלים טובים. הוא ששלמה אומר בחכמתו, 'שומר פיו, ולשונו - שומר מצרות, נפשו' (משלי כא,כג) - כלומר שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע, ולשונו מלדבר אלא בצרכיו" (משנה תורה, ספר המדע, הלכות דעות פרק ד הלכה כ). כך גם אמר היפוקרטס (377-460 לפנה"ס), רופא ופילוסוף יווני ידוע: "יהיו מזונותיך תרופותיך, ותרופותיך מזונותיך". במילים פשוטות: במקום ליטול תרופות, הקפידו על תזונה בריאה. זו תרפא את הגוף שלכם ותגן עליו מפני מחלות. אכן יותר ויותר מחקרים מצביעים על כך שלתזונה יש השפעה מכרעת על תפקוד הגוף והנפש. אציין שתי דוגמאות:
א. "ג'אנק פוד" הינו מונח המציין מזון זול, המכיל רמות גבוהות של קלוריות, מסוכר או שומן, עם מעט סיבים תזונתיים, חלבון, ויטמינים או מינרלים. מחקרים מראים שאכילה מרובה של "ג'אנק פוד", תורמת להגדלת הסיכון להשמנה, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, ולמחלות כרוניות אחרות. מחקרים מראים כי כבר בגיל 30, העורקים יכולים להתחיל סתימת ולהניח את הקרקע להתקפות לב בעתיד[1].
ב. ממחקר [2] שערכו חוקרי הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם, עולה כי אכילת 100 גרם תמרים ביום לא רק שאינה גורמת לעליית רמות הסוכר בדם אלא גורמת לירידה של רמות השומנים (טריגליצרידים) בדם וכן לירידה של מידת החמצון של השומנים בדם וע"י כך התמר מגן מפני טרשת העורקים. מחקרים קודמים הראו כי הפירות היעילים ביותר לעיכוב בהתפתחות מחלות לב וכלי דם הם: הרימון, היין האדום (הגפן) ושמן הזית, מתוך עשרות פירות וירקות שנחקרו [3].
תזונה ופוריות
מצינו במקרא ותלמוד חומרים וגורמים שונים שנחשבו כמשפיעים על הפוריות - יש שהגבירו את הפוריות, ויש שגרמו לעקרות. הדודאים מוזכרים בתורה (בראשית ל, יד) כמועילים לפוריות [4]. יין נחשב כמעורר מבחינה מינית [5].
חוקרים טוענים במחקר שפורסם ב- "American Journal of Clinical Nutrition" , כי בנשים עם צריכה מוגברת של חומצות שומן מסוג טראנס, במקום פחמימות או שומן בלתי-רווי, קיים סיכון מוגבר להפרעות פריון על רקע הפרעות ביוץ[6].
בנוסף, מחקרים מראים שתזונה ואורח חיים בריא משפיעים לא רק על פוריות האשה, אלא גם על פוריות הגבר. מחקרים הראו שיש קשר בין ויטמינים ומינרלים מסוימים ואיכות הזרע, גם כמתן כתוסף וגם בתזונה. חלק מהתוספים המוזכרים הם: אבץ, ויטמין E, ארג'נין, קרניטין, ויטמין C, גלוטטיון, סלניום, קו אנזים Q10, ויטמין B12 וליקופן. לגבי מתן אבץ וחומצה פולית נעשה מחקר שהראה עליה משמעותית בספירת הזרע אצל גברים עם בעיית פריון [7]. כמו כן חשיפה לרעלנים כימיים וקרינתיים, עישון, שתיית אלכוהול מרובה, שימוש בסמים רכים וקשים עשויים לגרום לבעיות פוריות. לכן בתקופה שבה מנסים להיכנס להריון רצוי להימנע משתיית אלכוהול, לחדול מעישון ומשימוש בסמים. בנוסף, נערכו מחקרים המוכיחים שמשקל גוף גבוה מדי עלול לפגוע באיכות הזרע [8].
א"כ, תזונה ואורח חיים בריא חיוניים לבריאות בכלל ולאישה ולגבר בשנות הפוריות וההיריון בפרט.
[1] ע"פ ויקיפדיה האנגלית בערך "Junk food" בפיסקה "Health effects" (=השפעות בריאותיות).
[2] מתוך אתר הטכניון, במאמר "מחקר: אכילת תמרים מגנה מפני טרשת העורקים ואינה מעלה רמת הסוכר בדם" ספטמבר 2009.
[3] ראה גם במאמר "שבעת המינים" בפרשת כי תבוא
[4] ראה מאמר על הדודאים בפרשת ויצא.
[5] כתובות סה, א; ויקרא רבה יב, א.
[6] American Journal of Clinical Nutrition, ינואר 2007, במאמר " Dietary fatty acid intakes and the risk of ovulatory infertility" מאת, Jorge E Chavarro, Janet W Rich-Edwards, Bernard A Rosner, and Walter C Willett
ראה גם באתר e-med, ערוץ החדשות הרפואיות של ישראל.
[7] ראה במאמר "מחקר: הוויטמינים הטובים ביותר לשיפור איכות הזרע", ד"ר איתי גל, ספטמבר 2012, YNET
[8] ראה במאמר "בעיות פוריות אצל גברים", ד"ר רות גופן וד"ר יובל אור, באתר של הכללית.
© כל הזכויות שמורות למחבר
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה