מאת: אורן סעיד
לדעת חלק מהפרשנים משה רבינו נולד פג, לאחר ששה חודשי הריון. למעשה מדובר בנס, כי הטפול המתאים והמיכשור המתוחכם להצלת פגים הומצא רק בימינו.
התורה מספרת שעמרם נשא את יוכבד לאשה, והיא ילדה בן - את משה: "וַתַּהַר הָאִשָּׁה וַתֵּלֶד בֵּן וַתֵּרֶא אֹתוֹ כִּי טוֹב הוּא וַתִּצְפְּנֵהוּ שְׁלֹשָׁה יְרָחִים" (ב, ב). רש"י מסביר (וכן הרשב"ם ותרגום יונתן), שיוכבד החביאה את משה דווקא שלשה חודשים, כי יוכבד ילדה את משה לאחר ששה חודשים ויום אחד להריונה; ומאחר והיתה הגזירה של "כָּל הַבֵּן הַיִּלּוֹד הַיְאֹרָה תַּשְׁלִיכֻהוּ" (א, כב), לאחר תשעה חודשים יבואו המצרים לבדוק אם ילדה בן[1], ולכן החביאה את משה שלושה חודשים, ולאחר מכן בנתה תיבה למשה ושמה אותו בתיבה ביאור. לעומת זאת, רבי אברהם אבן עזרא מפרש, שעל פי הפשט משה נולד לאחר תשעה חודשי-הריון. וזה מובן ע"פ הגמרא בסוטה (יב, א), שמספרת, שעמרם גירש את יוכבד כשהיא מעוברת, ולאחר שלושה חודשים נשאה שוב; המצרים מנו תשעה חודשים מרגע שהחזירה, לאחר שכבר היתה שלושה חודשים מעוברת, ולכן "וַתִּצְפְּנֵהוּ שְׁלֹשָׁה יְרָחִים" (שם).
גם הרשב"ם מבאר, כמו רש"י, שמשה רבינו נולד לאחר שישה חודשי הריון: "ותלד בן ותרא אותו כי טוב הוא ותצפנהו - ... לפי שמשה נולד לסוף ששה חדשים, כמו שמצינו בשמואל שנולד 'לִתְקֻפוֹת הַיָּמִים' (שמואל א, א, כ), שני תקופות ושני ימים[2] (יבמות מב, א). ולפיכך יכלה להצפינו שלשה חדשים, שהמצריים היו מבקרים למעוברות לסוף תשעה חדשים, לכן נסתכלה בו בשעת לידה אם הוא נפל ולא תטרח בהטמנתו וראתהו כי טוב ויפה הוא, כי גמרו סימניו שערו וציפורניו[3], כמו ששנינו ביבמות וידעה שהוא בר קיימא; וַתִּצְפְּנֵהוּ שְׁלֹשָׁה יְרָחִים - עד סוף ט' ירחים, שהוא זמן לידת רוב נשים, וכשבאו לבודקה אמרה להם: נפל היה או השליכוהו המצריים ליאור" (ב, ב). הרשב"ם מבאר, שיוכבד ראתה שמשה 'טוב' , דהיינו שלמרות שנולד מוקדם, אין הוא נפל, אלא טוב ויפה, 'גמרו שערו וציפורניו', היא הבינה שהוא יכול להתקיים ולכן טרחה בהטמנתו.
פג באינקובטור, שנולד בשבוע ה-26 ו-6 ימים במשקל 990 גרם. יוצר: ceejayoz. מתוך ויקימדיה |
א"כ, לפי רש"י והרשב"ם[4], משה רבנו נולד לאחר ששה חודשים ויום אחד, כלומר נולד פג. השבוע שלאחר ששה חודשי הריון, הוא השבוע ה-27, בשיטת החישוב של הרופאים כיום. משקלו המשוער של פג שנולד בשבוע ה-27 הוא בסביבות ק"ג אחד ואורכו כ-36 ס"מ.
סיכויי ההישרדות של פגים
אם ניקח את הפגים הגדולים יחסית, השוקלים 1.5 ק"ג, שנולדו בשבוע ה30-32, לקראת סוף החודש השמיני, בשנות ה-1960, 72% מהילודים האלו מתו. בקבוצה של ילודים בעלי משקל פחות מקילוגרם, שיעור ההישרדות נמוך יותר; בשנות ה-1960, 90% מהילודים האלו מתו ורק 20% מן השורדים נשארו בריאים[5].
כיום ההישרדות של פגים שנולדו בשבוע 28 ומעלה ובמשקל לידה מעל 1,000 גרם, מגיעה לכדי 90%, ויורדת בהדרגה ככל שיורד גיל ההיריון ומשקל הלידה. סיכוי ההישרדות של פגים שנולדו בשבוע ה-25 הוא כ-72%, בשבוע ה-24 כ-55%, בשבוע 23 כ-26% ובשבוע 22 עומד על כ-6%, נכון לשנות 2016. החל משנת 2019, גם הנולדים בשבוע ה-22, עד 30% מהם שורדים, בטיפול נרחב.
מחקר גדול עקב אחר ילדים שנולדו בין 22 ל-25 שבועות עד גיל 6 שנים. מתוך ילדים אלו, ל-46 אחוזים היו מוגבלויות בינוניות עד חמורות כגון שיתוק מוחין, ליקוי ראייה או שמיעה ולקויות למידה, ל-34 אחוזים היו מוגבלויות קלות ול-20 אחוזים ללא מוגבלות. 12 אחוז סבלו משיתוק מוחין משבית[6].
פג שנולד בשבוע ה-22-23, זה מקביל למשקל של 500-600 גרם. אפילו פגים במשקל של פחות מ-500 גרם, אפילו פחות מ-450 גרם, זה כבר לא מצב של נס. הפג הקטן ביותר בעולם[7], שהצליח לשרוד ולחגוג יום הולדת ראשון, הוא ריצ'רד, שנולד ל-בת' וריק האצ'ינסון (ארה"ב), ב-5 ביוני 2020, במשקל 340 גרם ובאורך 26 ס"מ, בגיל הריון של 21 שבועות ויומיים.
מערכת הנשימה ו"סורפקטנט"
נזכיר כאן סיבוך אחד נפוץ של פגים והדרך לטיפול בו. אחד מתהליכי ההתפתחות החשובים ביותר של מערכת הנשימה, הוא יצירת החומר המכונה "סורפקטנט" ברקמת הריאה. חומר זה מצפה את בועות האוויר, ומסייע להקטנת מתח הפנים, דבר המאפשר לתינוק להכניס אוויר לריאותיו ולנשום מבלי שיהיה קמט של בועות האוויר. ה"סורפקטנט" נוצר סביב השבוע ה- 28 להריון, ומגיע לשיא פעילותו סביב השבוע ה- 34 להריון. בהיעדרו יתפתחו קשיי נשימה ניכרים אצל הילוד. קשיים אלו יופיעו אצל כ- 30% מן הפגים הנולדים בשבועות ה-32-34 להריון, ואצל עד 80% מן הפגים שנולדו לפני השבוע ה- 28 להריון.
כיום ניתן להפיק את ה"סורפקטנט" מחיות, והוא משמש כתרופה לפגים המפתחים מצוקה נשימתית כתוצאה מחוסר בשלות על רקע חוסר ב"סורפקטנט". בדרך כלל חל שיפור מהיר בתפקוד מערכת הנשימה של הפג, והוא נגמל בהדרגה מהצורך בהנשמה מלאכותית[8] (שגם היא גורמת לסיבוכים).
טיפול יקר וציוד מתוחכם
האינקובטור הראשון, פותח בשנות ה-1880 בפריז. האינקובטור מונע זיהומים מלחדור למרחב של הפג, ושומר על טמפרטורה ולחות מתאימים. לעיתים מוזרם חמצן אל תוך האינקובטור, כדי לסייע לריאותיו החלשות של הרך הנולד בנשימה. הטיפול המודרני דורש מגוון של מכשירים מתוחכמים מאד המוצבים במבנים יעודיים לטיפול נמרץ של יילודים. עלות גידול טיפול בפג נעה בין מאה אלף שקלים לכמה מאות אלפי שקלים, תלוי בגיל הפג וזמן הטיפול בפגייה.
א"כ לביאור הדעה שמשה רבינו נולד כשהוא פג, לאחר ששה חודשי הריון, צריך לומר שמדובר בנס[9], כי פג כזה, נזקק לטיפול רפואי ומיכשור מתוחכם ביותר, שפותח רק בתקופתנו; וכן הפסוק אומר: "וַתֵּרֶא אֹתוֹ כִּי טוֹב הוּא" (שם) ומסביר ה"אור החיים": "בריא וחזק" (שם) .
[1] המצרים ידעו מתי התעברה יוכבד ע"י "דרישות וחקירות", 'רבינו בחיי' (א, י). ראה גם מדרש רבה על שיר השירים לפרק ב פסוק טו ד"ה אחזו לנו שועלים: "בשעה שגזר פרעה כל הבן הילד היאורה תשליכוהו היו המיצרים משלחין בניהם לבתי מרחצאות ורואין איזו אשה מישראל מעוברת וחוזרים ואומרים לאבותיהם, לפלניתא (=לפלונית) ג' חדשים, לפלניתא ד, לפלניתא ה, ולמניינם היו נוטלין אותן מדדיהן ומשליכין ליאור, הדא הוא דיכתיב אחזו לנו שועלים קטנים, ששמרו אותנו ליאור".
[2] על פי תלמוד בבלי מסכת יבמות (מב, ב), שמואל הנביא נולד לאחר ששה חודשי הריון ועוד יומיים, כפי שמבאר רש"י על הפסוק בשמואל: "לתקפות הימים - מיעוט תקופות שתים מיעוט ימים שנים, לששה חדשים ושני ימים" (שם).
[3] להרחבה על סימני נפל, ראה במאמר "עוברים בסיכון גבוה" בפרשת במדבר.
[4] וכן בתרגום יונתן ובפירוש "דעת זקנים מבעלי התוספות" (שם). לעומת זאת האבן עזרא חולק וסובר "... כי אין כח באדם לראות באשה מתי תלד כי רחוק הוא שהוא נולד בחדש השביעי מתחלת ההריון" (שם) ויותר מסתבר שמשה רבינו נולד בחודש האחד עשרה להריון, ע"פ הידע המדעי שרווח בתקופתו.
[5] ע"פ המאמר "הגישה לילוד במצוקה" ,פרופ' ארתור אידלמן, ראש מחלקת ילודים, מרכז רפואי שערי צדק. מתוך: הכינוס השנתי הראשון לרבנים ורופאים בנושא: גניקולוגיה, פוריות ויילודים לאור ההלכה, פסח תשנ"ב - אפריל 1992. המאמר המקוון באתר "דעת".
וכן במאמר " רפואת היילוד - מבטים אתיים", פרופ' ארתור אידלמן, באתר המכון ע"ש ד"ר פלק שלזינגר ז"ל לחקר הרפואה ע"פ התורה.
[6] על פי ויקיפדיה האנגלית בערך "Preterm birth" (=לידה מוקדמת).
[7] על פי האתר של שיאי גינס, "World’s most premature baby, given 0% odds of survival, celebrates first birthday", יוני 2021, אדם מילוורד.
[8] במאמר "סיבוכיים אפשריים", בית חולים בני ציון, ינואר 2021.
[9] ע"פ רש"י, כל לידת משה היא אירוע יוצא דופן וניסי: יוכבד הרתה לעמרם בגיל מאה ושלושים (שמות ב, א); לבת פרעה נעשה נס והיד שלה התארכה על מנת למשות את תיבת משה (שמות ב, ה) ; משה סרב לינוק מן המצריות וכך הוא בעצם מגיע לאמו יוכבד על מנת לינוק ממנה (שמות ב, ז). להרחבה על לידת משה ראה במאמר "לידת משה", מאת יחזקאל כהן, בדף השבועי, מספר 581, פרשת שמות, תשס"ה, מאת היחידה ללימודי יסוד ביהדות, אונ' בר אילן.
© כל הזכויות שמורות למחבר
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה