גדילה מהירה והורמון הגדילה

 מאת: אורן סעיד

תהליך הגדילה נמשך שנים, גם ילדים המטופלים בהורמון הגדילה, ולכן ברור שאופן הגדילה של יוסף, על פי המדרש, הינו נס גמור שלא בדרך הטבע, שה' עשה על מנת להגן על אימו רחל מעשו הרשע.

כאשר יעקב  הולך בראש השיירה שלו, לפגוש את עשו, ומבחין בעשו וארבע מאות אנשיו, הוא שם את השפחות ואת ילדיהן בראשונה ואת לאה וילדיה אחרונים ואת רחל ויוסף בסוף. במעמד הפגישה שבין יעקב לעשו נאמר: "וַתִּגַּשְׁןָ הַשְּׁפָחוֹת הֵנָּה וְיַלְדֵיהֶן וַתִּשְׁתַּחֲוֶיןָ. וַתִּגַּשׁ גַּם לֵאָה וִילָדֶיהָ וַיִּשְׁתַּחֲווּ וְאַחַר נִגַּשׁ יוֹסֵף וְרָחֵל וַיִּשְׁתַּחֲווּ" (לג, ו-ז). מפרש רש"י: " נגש יוסף ורחל  - בכולן, האמהות ניגשות לפני הבנים, אבל ברחל יוסף ניגש לפניה, אמר: 'אימי יפת תואר שמא יתלה בה עיניו אותו רשע אעמוד כנגדה ואעכבנו מלהסתכל בה', מכאן זכה יוסף לברכת עלי עין". יוסף הגביה את קומתו על מנת להסתיר את רחל מעיני עשו הרשע [1].

במדרש בראשית רבה נאמר, שקומתו של יוסף גדלה בדרך ניסית: "אלא אמר יוסף: 'הרשע הזה עינו רמה, שלא יתלה עיניו ויביט את אימי וגבהה קומתו וכסה אותה הוא דכתיב ביה 'בֵּן פֹּרָת יוֹסֵף בֵּן פֹּרָת עֲלֵי עָיִן' (בראשית מט, כב) " (עח, סימן י). ומסביר בחידושי הרש"ש [2]: "וגבהה קומתו  - פירוש , בדרך נס , כי בן שש שנים היה אז". כשנולד יוסף, ביקש יעקב לצאת מחרן, ואז לבן ביקש שיישאר לעבוד בצאנו, ויעקב נשאר עוד 6 שנים בחרן לעבוד בצאן לבן. מכאן, שיוסף היה בן שש שנים כשניפגש עם עשו. על פי פירוש הרש"ש, מאחר ויוסף היה אז בן שש שנים בלבד, אנו למדים, שיוסף גבה בצורה מהירה בדרך נס, בשיעור שיוכל להסתיר את אימו, על מנת  להגן על אימו-רחל מפני עשו.

על מנת להבין את גודל הנס בגדילה המהירה של יוסף, אציין את הגובה המשתנה ביותר כתוצאה מהפרעות בהפרשה הורמון הגדילה, ארחיב על הורמון הגדילה ואסקור שני מדדי גובה בילדים.

אחת מעקומות הגדילה.

הגובה המשתנה ביותר [3]

 גובהו של אדם ריינר (נולד ב-1899 בגראץ אוסטריה) היה 1.18 מטר בגיל 21. הוא החל לגדול לפתע בגיל זה בקצב מהיר וב-1931 הגיע לגובה של 2.18 מטר (תוך 11 שנה גדל במטר ואחרי גיל ההתבגרות!) . הוא נחלש במידה כה רבה כתוצאה מהגדילה המהירה עד שרותק למיטתו עד ליומו האחרון. במהלך בדיקות נמצא גידול בבלוטת יותרת המוח שגרם לייצור יתר של הורמון הגדילה (ראה להלן). הרמה הגבוהה של הורמון הגדילה בגופו גרמה לו לסבל ממחלת האקרומגליה - (acromegaly) מחלה המתאפיינת בגדילה לא פרופורציונית של חלק מאברי הגוף; הוא סבל מידיים ורגליים גדולות באופן חריג, מצח ולסת בולטים החוצה, שפתיים עבות ושיניים המרווחות יותר מהרגיל.

בעת מותו 4.3.1950 בהיותו בן 51 היה גובהו 2.34 מטר והוא היה האדם היחיד בהיסטוריה הרפואית שהיה גם ננס וגם ענק!

הורמון הגדילה

הגובה הסופי שאליו מגיע הילד בסיום הגדילה תלוי בגורמים שונים, שהחשוב שבהם הוא הגורם התורשתי. אולם הגדילה מושפעת מגורמים רבים נוספים, שהחשובים שבם הם מצבו התזונתי של הילד, מצבו הבריאותי והמערך ההורמונלי שלו, כאשר להורמון הגדילה שמור תפקיד מרכזי בתהליך הגדילה - מהלידה ועד הבגרות.

הורמון הגדילה מופרש מהחלק הקדמי של בלוטת יותרת המוח ומווסת את צמיחת העצמות והשרירים. רמת ההורמון אינה אחידה במשך כל החיים ותקופות של צמיחה כמו גיל ההתבגרות מאופיינות ברמה גבוהה יחסית. רמה נמוכה של ההורמון מגיל צעיר עלולה לגרום לננסות, ואילו רמה גבוהה-לענקות. כאמור, רמה גבוהה בגיל מבוגר גורמת לאקרומגליה (acromegaly)  ,  מחלה המתאפיינת בגדילה לא פרופורציונית של חלק מאברי הגוף [4].

הסימן הבולט לחסר בהורמון הגדילה בגיל הילדות ובגיל ההתבגרות הוא הפרעה בגדילה (ראה להלן מדדים לאבחון גובה). הטיפול בהורמון גדילה ניתן לילדים שזיהו אצלם חסר של ההורמון הזה. הטיפול מיועד להאיץ את גדילתו של הילד, לשפר את קומתו ולהביאה אל התחום התקין בהתאם לגילו ולקומת הוריו ולהשיג קומה סופית תקינה. ילדים נמוכי קומה שנולדו קטנים לגיל ההיריון ולא הדביקו את הפער בגובה מטופלים אף הם בהורמון גדילה.

בעבר הפיקו הורמון גדילה מבלוטות יותרת המוח של נפטרים. כיום הורמון הגדילה הניתן כתרופה הוא חלבון ביוסינתטי, המיוצר בשיטה של הנדסה גנטית. הוא זהה בתכונותיו להורמון הגדילה הטבעי ומחקה את פעילותו. הוא ניתן מדי יום בזריקה תת עורית, על פי רוב לפני השינה [5].

תהליך הגדילה נמשך שנים, גם ילדים המטופלים בהורמון הגדילה, ולכן ברור שאופן הגדילה של יוסף, על פי המדרש, הינו נס גמור שלא בדרך הטבע, שה' עשה על מנת להגן על אימו רחל מעשו הרשע.

הגובה הגנטי

מדד להערכת גובהו של ילד הוא הגובה הגנטי. גובה הילד נקבע ב-70% על פי גובה ההורים, וב-30% על פי גורמים סביבתיים, המצב הבריאותי, המצב התזונתי ועוד. ניתן להעריך את גובהו הגנטי של כל ילד על פי חישוב גס בהסתמך על גובה ההורים:

גובה הבן= גובה האב + גובה האם + 13 ס"מ ואת התוצאה יש לחלק ב-2.

גובה הבת= גובה האב + גובה האם - 13 ס"מ ואת התוצאה יש לחלק ב-2.

באם, לפי חישובי הרופאים, כיוון גדילתו של הילד הוא במסלול שבסופו של דבר יסטה ביותר מ-8 ס"מ מתוצאת החישוב הנ"ל, יש לבדוק האם קיימת סיבה רפואית לסטייה זו [6].

עקומות הגדילה [7]

טווח הנורמה של הגובה והמשקל בגילאים שונים הוא רחב, כיוון שבדומה למבוגרים גם בילדים יש הבדל במידות הגוף. כדי להעריך אם ממדי הילד הנבדק הם בתחום התקין משווים אותם למדדים המצויים בעקומות הגדילה.

העקומות נפרדות לבנים ולבנות והן מבטאות את טווח הנורמה של מדדי גוף שונים. מדדי הגוף הנמדדים הם הגובה, המשקל, הקף הראש, פרופורציות הגוף, וקצב הגדילה.

בארץ משתמשים בעקומות הגדילה שפותחו ב־1977 על סמך נתוני גדילה של כ־7,000 ילדים ממוצא אתני שונה בארצות הברית. ארגון הבריאות העולמי אימץ את עקומות הגדילה האמריקניות, לאחר שעברו עדכון בשנת 2000, וכיום הן מהוות עקומות ייחוס במדינות רבות בעולם.

בכל עקומת גדילה נקבעו תחומים לטווח התקין, ומבטאים אותם באחוזונים או בסטיית תקן מהממוצע לגיל. הגבול התחתון נקבע כאחוזון 3 או 2 סטיות תקן מתחת לממוצע. הגבול העליון נקבע כאחוזון 97 או 2 סטיות תקן מעל הממוצע. האחוזון הממוצע הוא אחוזון 50 וסטיית התקן בו היא 0.

האחוזונים בעקומות הגדילה מציגים איזה אחוז מהילדים בני אותו הגיל נמצא בגובה או משקל מסוים. אחוזון 50 מבחינת גובה פירושו, ש־50 אחוזים מהילדים בגיל מסוים גבוהים מהגובה הנתון ו־50 אחוזים נמוכים ממנו. לדוגמה, אם ילד בן שנתיים שוקל 12.5 ק"ג, הוא נמצא באחוזון ה־10. פירוש הדבר הוא ש־90 אחוזים מהילדים בני שנתיים שוקלים יותר ממנו ואילו 10 אחוזים - פחות ממנו. הממדים בין אחוזון 3 לאחוזון 97 נחשבים בטווח התקין.



[1] השווה לדברי רש"י: "שור - בשעה שבא עשו לקראת יעקב, בכולן קדמו האמהות ללכת לפני בניהם להשתחוות וברחל כתיב: 'נגש יוסף ורחל וישתחוו'. אמר יוסף רשע הזה עינו רמה שמא יתן עינו באמי, יצא לפניה ושרבב קומתו לכסותה והוא שברכו אביו: 'בן פורת' הגדלת עצמך יוסף, 'עלי עין' של עשו לפיכך זכית לגדולה" (בראשית מט, כב).

[2] רבי שמואל שְׂטְרָאשׁוּן (1793-1872).

[3] Guinness World Records 2016, page 56.

ראה גם  באתר "The Guiness World Records Wiki".

[4] מתוך ויקירפואה בערך "הורמון הגדילה".

[5] על פי המאמר "הורמון גדילה והטיפול בילדים נמוכים", פרופ' משה פיליפ, פרופ' ליאורה לזר וד"ר טל אורון, באתר בית החולים שניידר.

[6] ראה בויקירפואה בערך "קומה נמוכה".

[7] על פי המאמר "גדילת ילדים: נמוך או גבוה", פרופ' משה פיליפ ופרופ' ליאורה לזר, באתר בית החולים שניידר.


© כל הזכויות שמורות למחבר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

UA-41653976-1